Antal serveringer: 12 stks. – Antal tid:
Jævning:
- 35 gram mel
- 175 ml mælk
Dejen:
- 350 ml mælk
- 20 gram gær
- 2 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 765 gram mel
- 2 æg
- 150 gram smør
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde
Jævning:
- I en gryde, pisk mel og mælk sammen.
- Lad det ved middelvarme varme op.
- Når blandingen er tyknet og har en budding-konsistens, er jævningen færdig.
- Lad jævningen køle ned til en stuetemperatur.
Dejen:
- Mælken lunes til den er fingervarm. Rør gæret ud i mælken og tilsæt salt og sukker. Lad gærblandingen stå i 5-10 minutter – eventuelt i mens at jævningen køler ned.
- I røreskålen tilsættes jævning, gærblandingen, æggene og halvdelen af melet. Dette røres ud til blandingen er ensformet.
- Tilsæt den resterende mel.
- Ælt dejen i minimum 15 minutter. Dejen skal være elastisk og ikke klistre alt for meget. Ælt dejen mere, hvis dette ikke er tilfældet.
- Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1,5 time.
- Efter dejen har hævet, formes 12 boller. Som regel vil de veje 120-130 gram.
- Bollerne efterhæves 1 time.
- Når bollerne har efterhævet, pensles de med æg.
- Bag bollerne ved 200 grader alm. ovn i omkring 15 minutter.